Wat is Bim?

BIM en Rivit

BIM is officieel een Engelse term: Building Information Modeling. De Nederlandse vertaling is eveneens BIM: Bouw Informatie Modellering.

BIM is niet een nieuw fenomeen, in de automotive en de luchtvaartindustrie wordt het al geruime tijd gebruikt om fouten in het ontwerp te beperken. De huidige computermogelijkheden zorgen er voor dat het gebruik van BIM voor de bouw (waarbij de ontwerpkosten relatief laag zijn tov de ontwikkelkosten bij een auto of een vliegtuig) steeds meer toegankelijk wordt.

In een bouwproces werken er een groot aantal verschillende opdrachtgevende, adviserende en uitvoerende partijen samen om een programma te ontwerpen en te realiseren. Elke partij heeft een eigen rol en voorheen ook een eigen methodiek van de gegevens presenteren.

BIM zal er voor zorgen dat relevante informatie en alle adviezen van de verschillende partijen worden beheerd in een 3D model. Alle partijen betrokken zullen in één model werken en zien direct of er conflicten zijn. De informatie is altijd actueel.

Voor begrotingen in BIMCalc een oplossing om de kosten van het ontwerp te beheersen binnen het model.